Moj put ...

Rodio sam se u Austriji, kao dijete roditelja koji su došli iz BiH i upravo započinjali svoj novi život.

Sa svojom najdražom igračkom – loptom se družim otkako znam za sebe, a imao sam četiri godine kada sam za poklon dobio prve kopačke i prvi dres u kojima sam se po cijeli dan igrao i učio početne korake fudbala.

ASC St. Paul ...

Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam godinu dana kasnije smio trenirati i igrati utakmice u „ASC St. Paul“, u početku samo kao igrač. Na treninzima i utakmicama protiv jačih protivnika, sasvim spontano bih stao ispred svog gola pokušavajući poduzeti nešto, poslije čega sam sve više shvatao kako je važna uloga golmana i kako puno na taj način mogu pomoći svom timu. Nisam se pomirivao sa porazima  i sve sam se više zanimao kako mogu spriječiti pogotke protivnika. Prve upute sam dobijao od svog oca koji je i sam nekada branio.

FK Radnički ...

U razdoblju od 8 do 10 godine sam igrao na mnogobrojnim turnirima za svoj klub, ali i kao gost igrač za „FK Radnicki“ Lukavac na turnirima po BiH (Tuzla, Maglaj, Živinice, Srebrenik, Gradačac, Bihać…) kao i na internacionalnim turnirima po Njemačkoj (Karlsruhe, Stuttgart…) gdje stičem dragocjena iskustva igrajući protiv njemačkih „bundesligaša“  Vfb Stuttgarta, KSC-a. Ulma, Augsburga…

Tri godine zaredom sam učestvovao i u „danskoj školi fudbala”, UEFA-inom projektu u BiH, što se uklapalo u raznolikost koja mi je bila potrebna.

Za lijepe trenutke u tom razdoblju mogu najviše zahvaliti Vehadu Ibrišimoviću, tada treneru „FK Radnički“, koji me povezuje i sa golmanskim trenerom Draganom Mandalinićem od koga učim osnovne elemente branjenja koji će me sve više uvoditi u magični svijet golmana…

ATSV Wolfsberg ...

Svoj deseti rođendan sam dočekao jako burno. Zbog mogućnosti češćeg treniranja i igranja većeg broja utakmica, moji roditelji odlučuju da preselimo u obližnji grad Wolfsberg, tako da prelazim i u moj novi klub „ATSV Wolfsberg“. Paralelno s tim uspješno polažem prijemni ispit fizičkih sposobnosti i upisujem se u peti razred sportske škole SHS 4 Wolfsberg.

I odjednom je sve bilo kao u bajci, utakmica i turnira na pretek a uz to i odlični uslovi za treniranje. Redale su se utakmice i uspjesi u prvenstvu, u kvalitetnoj školskoj ligi ali i uvijek ponovo turniri izvan granica Austrije.

Akademija za golmane ...

Pored toga uspješno sam apsolvirao i prijemni za ulazak u golmansku akademiju pod vodjstvom profi golmana Prescherna i mag. Smrečnika, gdje sam trenirao sa odraslim golmanima i bio sam njen najmlađi polaznik. Profesionalni treninzi s kojima sam tada počeo u akademiji za golmane i koje i danas upražnjavam sa trenerom Adijem Preschernom su na visokom nivou, iziskuju mnogo žrtve a na svaki trening moram putovati oko 60 km udaljen Klagenfurt.

LAZ ...

Sa 11 godina me otkrivaju skauti fudbalskog saveza Kärntena (Radl Alexander) i počinjem sa prijevremenim treninzima u LAZ-u (republičkom centru za obuku), zajedno sa 13 i 14-godišnjacima. Treninzi u LAZ-u su 5 puta u sedmici upotpunjeni koordinacionim i mentalnim treningom, a za moje golmanske treninge se brine 58-godišnji Gerhard Lanz, koji je svojevremeno trenirao golmane koji danas brane u bundesligi.

Odmah potom su uslijedili pozivi u selekciju republike Kärnten, što mi je velika čast.

Tada prelazim i u “SK St. Andrä” gdje uz susretljivost i podršku timskog trenera Maria Romca još bolje nalazim sebe.

Probni treninzi ...

Bivam primijećen od strane mnogih skauta i klubova tako da dobivam pozive od “Red Bull Salzburg”, “AC Sparta Praha”, “Austria Kärnten”, “SK Sturm Graz”, “SV Kapfenberg”, “FAL Linz”, “Vfb Stuttgart”…

U “AC Sparta Praha” sam boravio 5 dana i imao čast da treniram sa Petr Koubom, učesnikom finala evropskog prvenstva, a u “Vfb Stutgart” je sa mnom trenirao Ebbo Trautner, legenda Suttgarta i višegodišnji trener Hildebranda. U Linzu me je testirao mag. Herwig Walker, jedan od rijetkih austrijanaca koji je branio i u Engleskoj.

FA Linz  i LASK Linz ...

Nakon uspješno završenog osmogodišnjeg školovanja, četiri godine treniranja u akademiji za golmane i isto toliko u LAZ-u, moj put me uz pomoć akademije za golmane „Adi Preschern“ vodio u  BNZ „FA Linz“.

Tri godine provedene u fudbalskoj akademiji Linz su bile prepune kvalitetnih treninga, ali i utakmica, gdje sam imao priliku i čast da osjetim travnjake najboljih austrijskih klubova.


Nekako istovremeno sam postao i clan prvoliogaša LASK-a, sa kojim sam igrao prvenstvo, turnire itd. učestvujući i na velikom turniru u Barceloni. U LASK-u se za moj razvoj brinuo profesionalni golmanski trener Wolfgang Wimmer, kome dugujem mnogo.

FK Mlada Boleslav ...

U Januaru 2011 godine stiže preko mog tadašnjeg Agenta Irfana Redžepagića ponuda iz "FK Mlada Boleslav" koju sam primio i tako sa 16 godina potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

Tamo me trenirao Filip Tončar, jedan od najpriznatijih golmanskih trenera Česke Republike. On je bio ključni čovjek u mom razvoju u Mladoj Boleslavi i formirao me u periodu od četiri godine u najboljeg mladog golmana u Českoj Republici.

Sa 18 godina debitujem za prvu ekipu i postajem istovremeno u kategoriji U19 prvak Česke. Sa 19 godina debitujem protiv AC Sparte iz Praga u Gambrinus ligi i postajem istovremeno opet prvak Česke u kategoriji U21.

SV Austria Salzburg ...

Poslije četiri prelijepe i uspješne godine provedene u Mladoj Boleslavi osjećam potrebu za promjene i primim novi izazov u "SV Austria Salzburg".

Tamo sam imao čast igrati pred čuvenom „Curva Viola“ za klub sa najvećom tradicijom u cijeloj Austriji. U Salzburgu sam imao čast braniti s kapitenom i legendom kluba, Stefan Ebnerom, od kojeg sam naučio šta znači biti ličnost i vođa u ekipi.

U toj sezoni provedenoj u „Sky Go Erste Liga“ , ispunjenoj usponima i padovima, sam stekao jako veliko iskustvo, što će biti ključno u mojoj slijedećoj odluci - moj prelazak u "FC Blau Weiss Linz".

Adi Preschern Torwartakademie
mmix internet & marketing